Campania electorala 2.0

Campanie electorala 2.0

Desi trendul era destul de evident deja, batalia politica din aceste zile este o dovada in plus ca online-ul a crescut exponential si ca internetul a ajuns la un nivel inalt de influenta in randul oamenilor.

Daca acum cativa ani doar politicienii cei mai destupati apelau la ajutorul specialistilor in internet pentru a-si realiza maxim un site de prezentare, acum totul s-a schimbat: Nu mai exista se pare, campanie electorala fara online. Nu mai exista un candidat care sa nu profite de avantajele eficienteii publicitatii online. Nu mai exista partid care sa nu aiba pe statul de plata membrii cu roluri specifice in lupta de gherilla online.

De inteles. De apreciat chiar. In sfarsit, ne-am trezit. In sfarsit, mintile obosite si scolite pe vremea comunismului au inteles ce inseamna un trend, au inteles metodele prin care poate exista o aproapiere fata de generatia tanara, au inteles ca singtama „daca nu esti in online nu existi” nu e valabila doar pentru business-uri.

Totusi, acest articol reprezinta un semnal de alarma, nu un elogiu facut deschiderii fata de internet si social media. De ce? Pentru ca s-a trecut de la promovarea imaginii proprii prin metodele clasice (site de prezentare, blog, publicitate pozitiva, targetarea unor mesaje catre un anumit public tinta, prezentarea programelor, etc.) la un tip de joc murdar. Incepuse acest fenomen de ceva vreme in fapt, prin asa-numitii „postaci” ai fiecarui partid sau candidat, care aveau rolul de a se infiltra pe forumuri online, bloguri sau pagini ale ziarelor, publicand comentarii subiective la fiecare referire la „protejatul” lor a autorilor articolelor originale.

Desi chiar si aceasta metoda era la limita decentei sociale, intrucat oameni de buna credinta puteau fi influentati de asa-zisele „comentarii / pareri obiective” ale postacilor, era doar  chestiune de timp pana cand utilizatorii dezinteresati politic si-ar fi dat seama cu cine au de-a face si ar fi „filtrat” informatia.

Acum insa, romanii au re-inventat „romanismul”, chiar si in online. Au inceput in mod subit sa apara pe internet diverse „scrisori” – chipurile legitime – scrise de tineri romani, iubitori de patrie, care-si varsa naduful pe guvernantii actuali. Aparent scrise din suflet, cu cuvintele lor, inspirate din greutatile cotidiene (care de altfel exista – nu contest acest lucru), aceste scrisori sunt doar unelte de manipulare in masa deosebit de eficiente. Nici nu exista comparatie cu metodele clasice ale echipelor de „postaci”. Aceste scrisori au devenit virale si au strans sute de mii de vizualizari si mii de Like-uri De ce?

Simplu. Genial. Aceste „scrisori” au un expeditor; exista mereu o fata a unui tanar demn de apreciat, aplicata ca un timbru acestui tip de mesaj.

Partea proasta, gresita si grosolan manipulativa este ca totul este FAKE. Intregul joc este opera echipelor de PR, care s-au gandit la aceasta strategie si au cooptat diversi tineri cu povesti frumoase pentru a-i folosi pe post de portavoce pentru o comunicare mai eficienta. Mai mult ca sigur, cuvintele folosite in alcatuirea frazelor sunt opera unor specialisti. Se vede cu ochiul liber pattern-ul care demonstreaza cat de „cusute cu ata alba” sunt asa-zisele scrisori:

  1. Au o structura parca identica, desi teoretic sunt scrise de persoane care sunt din domenii diferite, care nu se cunosc si nici n-ar avea de ce sa aiba acelasi tip de expunere;
  2. Scrisorile sunt foarte bine documentate, folosind date reale, cifre, chiar portiuni extrase din declaratiile de avere; apoi combina in mod inteligent lucrurile mediatizate, pe care lumea le cunoaste, cu altele mai putin sau deloc cunoscute, prezentate ca certitudini in acel context;
  3. Scrisorile sunt unidirectionale. Un tanar autentic nemultumit (ca mine de exemplu) nu ar face niciun fel de diferenta intre actuala clasa politica. Nu ar putea sa scrie o astfel de scrisoare critica numai catre o parte. Eu i-as critica fara menajamente pe toti. Nu numai ca sunt „aceeasi mizerie” conform unui slogan mai vechi, dar exista dovezi clare de colaborare intre toate partidele la cel mai inalt nivel. Atunci, nemultumit fiind de conditiile in care traiesc, dupa 25 de ani de guvernari alternante, in care, pe rand, toti s-au succes la putere, cum as putea (in mod autentic si logic) sau critic doar XYZ sau ABC?

Ex: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18064098-scrisoarea-unui-tanar-manager-23-ani-dati-banii-napoi-platiti-din-anii-dumneavoastra-minutele-pierdute-noi-toti-trafic.htm

Ex2: http://www.paginadepolitica.ro/scrisoarea-unei-tinere-catre-premier-sa-te-temi-si-dumneata-domnule-ponta/

Toate aceste puncte denota o strategie bine definita care isi urmeaza cursul in online profitand de cei mai inocenti dintre noi, in stilul „Dan Diaconescu”. Si ar fi functionat perfect. Pacat doar ca specialistii in online la care s-a apelat nu au tinut cont de faptul ca ulciorul nu merge de multe ori la apa, iar in loc de a lansa o astfel de scrisoare si de a o lasa se se sedimenteze si sa-si propage efectele macar cateva zile, au dat startul unui flux de astfel de scrisori, astfel aruncand in derizoriu efectele primei si facandu-ne sa ne dam seama ca nu este nimic real, ci doar o actiune de manipulare in masa.

Succes in continure tuturor in batalia online, dar cu sugestiile de a o desfasura cu atentie, cu masura si de a asigura macar o aparenta echidistanta in randurile scrise de tinerii nostri „care efectiv nu mai pot si aleg sa se planga public si in scris!” pentru ca altfel vor avea parte de un efect de bumerang.

#pronline #campanie #electoral #dancovision

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.